В Україні може з’явитись державний віртуальний помічник “Надія”: до проєкту хочуть долучити розробника штучного інтелекту OpenAI

У Міністерстві цифрової трансформації планують створити віртуального помічника "Надія". У відомстві вже спілкуються про нього з компанією OpenAI, яка є розробником одного з найвідоміших чат-ботів на основі штучного інтелекту ChatGPT.
Про це повідомляє Forbes, посилаючись на слова віцепрем’єр-міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.
Що відомо про проєкти з використанням штучного інтелекту
Як зазначив Михайло Федоров, у Міністерства цифрової трансформації є два можливих проєкта, де міг би бути використаний штучний інтелект. Однак, за його словами, це лише плани, а тому він не може бути впевнений ні в термінах, ні взагалі в здійсненні цих проєктів.
Віртуальний помічник "Надія"
Першим таким проєктом є віртуальний помічник з робочою назвою "Надія", який, наприклад, зможе знайти найближчий ЦНАП та розповісти, які послуги можна там отримати.

Ми спілкуємося з компанією OpenAI, щоб максимально автоматизувати і зробити зрозумілою мовою відповідь на будь-яке ваше питання. Йдеться не лише про те, що можна отримати на порталі або в застосунку "Дія", а взагалі про будь-яку відповідь на питання, що стосується державних сервісів, – пояснив Михайло Федоров.

Також він зазначив, що віртуальний помічник не передбачає використання персональних даних користувачів.

Ми дизайнимо систему таким чином, щоб все було максимально безпечно, тому що це головний виклик. З точки зору технології це буде максимально умовна локалізація, – поділився Федоров деталями.

Проєкт "Голос громадян"
Ще один продукт, який планує розробляти Мінцифри – це проєкт з робочою назвою "Голос громадян".

Ми хочемо в режимі реального часу сканувати все, що відбувається в соціальних мережах. Всі проблемні питання, які відбуваються на форумах, Facebook, Instagram, Telegram. Про що люди говорять, які в них проблеми, де погані послуги, на що вони жаліються. Паралельно аналізувати всі звернення громадян в контакт-центри і виводити проблематику дашбордами з ключовими темами чиновникам і міністрам, – розповів Михайло Федоров.

Крім того, українці зможуть записати голосове повідомлення та відправити його через "Надію". Так уряд зможе збирати зворотний звʼязок і розпізнавати "не просто текст, а мову".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment